LOADING  
Fiscaal
Civiel

Wijze van verrekening (art. 1:135 BW)

Wijze van verrekening

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Huwelijkse voorwaarden, Verrekenbedingen Mail a friend
Bijgewerkt tot 19 juli 2017
mr. dr. M.R. Kremer

1 Inleiding

Periodieke en finale verrekening vindt in beginsel plaats bij helfte. In geval van een wederkerige verrekenplicht moeten op de verrekendatum over en weer de verrekenvorderingen worden vastgesteld en met elkaar worden verrekend, art. 1:137 lid 2 BW. De verrekening is in beginsel in geld, art. 1:137 lid 1 BW.

Omdat art. 1:135 BW van regelend recht is, kunnen echtgenoten bij huwelijkse voorwaarden overeenkomen anders dan bij helfte te verrekenen (art. 1:132 lid 2). Reden voor een afwijkende verrekenverhouding kan bijvoorbeeld liggen in verschil in te leveren inspanning om verrekenbaar inkomsten/vermogen te verwerven. In geval van een zogenaamde ‘ingroeiregeling’ is bijvoorbeeld sprake van een afwijkende verhouding. Per opvolgend huwelijksjaar wijzigt in dat geval de verrekenverhouding om na het afgesproken maximum aantal jaren te resulteren in een verrekening bij helfte. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk de verrekenverhouding afhankelijk te maken van de vraag of uit het huwelijk kinderen zijn geboren.
 
Een finale verrekening bij overlijden anders dan bij helfte kan fiscale consequenties hebben,
zie art. 11 SW. Dat is niet het geval indien anders dan bij helfte wordt verrekend in het geval van een periodieke verrekening of een finale verrekening bij ontbinding van het huwelijk anders dan door overlijden of in geval van scheiding ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.