LOADING  

Algemene vergadering

Algemene vergadering BV (art. 2:217 BW)

Algemene vergadering BV

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Algemene vergadering, Besloten vennootschap Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 juli 2021
mr. T.F.H. Reijnen

1 Algemeen

De BV is qua structuur dualistisch; de BV heeft ten minste twee organen, het bestuur en de algemene vergadering. Dit houdt in dat naast de algemene vergadering steeds een bestuur is. Deze twee vennootschapsorganen moeten in het geval van een structuurvennootschap worden aangevuld met een raad van commissarissen. In andere gevallen is deze optioneel.

Tussen de organen bestaat geen hiĆ«rarchische relatie (Hoge Raad 21 januari 1959, nr 1955-01-21/NJ_49979, ECLI:NL:HR:1955:AG2033 (Forumbank)). Ieder orgaan heeft zijn eigen wettelijke en statutaire taken en bevoegdheden. De bevoegdheidsverdeling over de organen van de BV is zodanig dat het bepalen van het beleid en de strategie van de BV en de daaraan verbonden onderneming in beginsel een aangelegenheid is van het bestuur, dat de raad van commissarissen daarop toezicht houdt en dat de algemene vergadering haar opvattingen terzake tot uitdrukking kan brengen door uitoefening van de haar in wet en statuten toegekende rechten (bij de zogenaamde klassieke vennootschap o.a. benoeming en ontslag bestuurders en commissarissen en vaststellen jaarrekening en verlenen decharge). De algemene vergadering heeft niet het recht vooraf in de besluitvorming van het bestuur te worden betrokken als het gaat om handelingen waartoe het bestuur bevoegd is, behoudens afwijkende wettelijke of statutaire regelingen (Hoge Raad 13 ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.