LOADING  
Fiscaal
Civiel

Centraal aandeelhoudersregister (art. 2:196 BW)

Centraal aandeelhoudersregister

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Aandelenoverdracht, Besloten vennootschap Mail a friend
Bijgewerkt tot 29 april 2021
mr. T.F.H. Reijnen

1 Inleiding

Het doel van het centraal aandeelhoudersregister is transparantie te verschaffen over wie is gerechtigd tot aandelen op naam in een BV of NV, omdat toezichthouders en opsporingsdiensten vaak veel tijd kwijt zijn te achterhalen wie schuil gaat achter (contructies van) rechtspersonen. Het centraal aandeelhoudersregister zal gelden voor aandelen op naam in BV's en niet-beursgenoteerde NV's. 
De inhoud van het centraal aandeelhoudersregister wordt blijkens het ambtelijk concept slechts toegankelijk voor de daartoe geautoriseerde partijen, waaronder de notaris. De ontwikkeling van het centraal aandeelhoudersregister was stilgelegd vanwege de implementatie van het UBO-register (Richtlijn 2015/849) die medio 2017 in de Nederlandse wetgeving zou moeten zijn geïmplementeerd (TK 2014-15, 34095 en 32608, nr 7). Op 3 april 2019 is het wetsvoorstel voor het implementeren van een UBO-register (Kamerstukken 35179) bij de Tweede Kamer ingediend. Het register is in september 2020 in werking getreden. 

Met het oog op de spoedige invoering van het UBO-register heeft het kabinet bij brief van 13 september 2019 (TK 2018-19, 34661, nr 13) de Kamer ontraden het hierna bedoelde initiatiefwetsvoorstel te aanvaarden. Het kabinet bepleit aanhouding van het wetsvoorstel, onder andere totdat meer kennis en ervaring is opgedaan met het UBO-register en ook meer duidelijkheid bestaat over nieuwe ontwikkelingen, zoals Richtlijn 2019/1151 van de Europese Commissie inzake het ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.