LOADING  
Fiscaal
Civiel

Winstbewijzen NV

Winstbewijzen NV

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Naamloze vennootschap Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 juni 2022
De redactie

1 Inleiding

Winstbewijzen omvatten een aanspraak tegenover de vennootschap op winstuitkering. Tussen de houders van de winstbewijzen en de vennootschap bestaat een contractuele verhouding. Winstbewijzen bieden de mogelijkheid voor maatwerk om winstgerechtigden in de voor uitkering vatbare winst te laten delen zonder aan hen zeggenschap te geven. Omdat sprake is van een overeenkomst, kan de winstaanspraak in de tijd beperkt zijn of afhankelijk zijn van bepaalde prestaties. Winstbewijs is geen wettelijke term. In de praktijk kan ook voor een andere benaming worden gekozen, zoals oprichtersbewijs of participatiebewijs.

2 Soorten winstbewijzen

Onderscheid kan worden gemaakt tussen winstbewijzen op naam, aan toonder of aan order, met de bijbehorende leveringsvoorschriften. Ondanks dat de benaming anders doet vermoeden, is het voor een winstbewijs op naam niet vereist een fysiek bewijs uit te geven. Het verdient uiteraard aanbeveling de rechten en verplichtingen in een schriftelijke overeenkomst vast te leggen; het ligt niet voor de hand een winstrecht te baseren op een mondelinge overeenkomst. Voor de winstbewijzen aan toonder en aan order dienen wel fysieke bewijzen te worden toegekend.

De Wet omzetting aandelen aan toonder, die is ingevoerd op 1 juli 2019 op aanbevelingen van het Global Forum on Transparency and Exchange of Information of Tax Purposes en van de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.