LOADING  
Fiscaal
Civiel

Verrekening inkomsten of vermogen (art. 1:132 - 1:133 BW)

Verrekening inkomsten of vermogen

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Huwelijkse voorwaarden, Pensioen, Verrekenbedingen Mail a friend
Bijgewerkt tot 30 november 2021
mr. dr. M.R. Kremer

1 Algemeen

Afdeling 1.8.2 BW, dat de verrekenbedingen tot onderwerp heeft, is in werking getreden op 1 september 2002. De regeling is grotendeels codificatie van jurisprudentie tot en met 2002.

De afdeling is in beginsel van regelend recht (art. 1:132 lid 2 BW). Alleen de bepalingen van art. 1:138 lid 2, 1:139, 1:140, 1:141 lid 6 en art. 1:143 BW zijn van dwingend recht.

Afdeling 1.8.2 BW is van toepassing op huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden die een of meer verplichtingen inhouden tot verrekening van inkomsten of vermogen. De regeling bestaat uit drie onderdelen:

  • art. 1:132-140 BW bevatten de algemene regels voor zowel periodieke als finale verrekenbedingen;
  • art. 1:141 BW is alleen geschreven voor periodieke verrekenbedingen; en
  • art. 1:142-143 BW alleen voor finale verrekenbedingen.

Periodieke verrekenbedingen verplichten tot een verrekening na ommekomst van een bepaalde termijn, bijvoorbeeld een jaar. Dergelijke verrekenbedingen hebben meestal betrekking op inkomsten, maar kunnen ook betrekking hebben op periodieke verrekening van vermogen.
Finale verrekenbedingen verplichten tot een verrekening van vermogen, bijvoorbeeld als waren partijen gehuwd in wettelijke gemeenschap van goederen. Finale verrekenbedingen kunnen eenzijdig of tweezijdig worden overeengekomen, beide zowel facultatief als verplicht. Voor de fiscale consequenties van de verschillende soorten finale verrekenbedingen in geval van overlijden, zie de toelichting op art. 11 SW.
Zie voor verschillend geformuleerde finale verrekenbedingen onder meer: Hof Amsterdam 28 juli 2005, ECLI:NL:GHAMS:2005:AU0463...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.