LOADING  
Fiscaal
Civiel

Samenhangende overeenkomsten (art. 6:262 en 6:265 BW)

Samenhangende overeenkomsten

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 21 april 2020
mr. T.F.H. Reijnen

1 Samenhangende overeenkomsten

Samenhangende overeenkomsten zijn, anders dan voortbouwende overeenkomsten (art. 6:213 BW), niet wettelijk geregeld. Het kenmerkende van samenhangende overeenkomsten is dat sprake is van twee of meer rechtsverhoudingen die zo nauw met elkaar verweven zijn, dat deze niet los van elkaar beschouwd kunnen worden. Dit kan zijn doordat sprake is van een overeenkomst gesloten met twee wederpartijen die zeer nauw aan elkaar gelieerd zijn (zoals een verkooporganisatie en een financieringsorganisatie die nauwe banden hebben) alsook doordat sprake is van twee of meer overeenkomsten tussen dezelfde contractspartijen die voortspruiten uit dezelfde rechtsverhouding (Hoge Raad 26 mei 2000, nr R98/170HR, ECLI:NL:HR:2000:AA5964).

Het contractenrecht is gebouwd op drie pijlers:

  1. contractsvrijheid;
  2. vrijheid van vorm; en
  3. relativiteitsbeginsel.

Ten aanzien van samenhangende overeenkomsten is vooral het relativiteitsbeginsel van belang. Dit beginsel houdt in dat overeenkomsten slechts de partijen bij die overeenkomst binden. Het leerstuk van de samenhangende overeenkomsten vormt daarmee inbreuk op dit relativiteitsbeginsel. Door de voortschrijdende complexiteit van rechtsverhoudingen/overeenkomsten, is het niet goed mogelijk altijd vast te houden aan het relativiteitsbeginsel. Gedacht kan worden aan het inwinnen van fiscaal en juridisch advies bij een overeenkomst. In dergelijke gevallen winnen de fiscale en juridische adviseurs op hun beurt wellicht ook weer advies in. Zo ontstaan contractscomplexen waarbij de opdrachtgevers vaak ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.