LOADING  
Fiscaal
Civiel

Inschrijving van de koopovereenkomst (Vormerkung) (art. 7:3 BW)

Inschrijving van de koopovereenkomst (Vormerkung)

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Koop en levering onroerende zaken, Beslag Mail a friend
Bijgewerkt tot 5 oktober 2022
mr. T.F.H. Reijnen

1 Inleiding

Inschrijving van de koop biedt de koper bescherming tegen de onmogelijkheid van verkoper tot levering van de door hem verkochte onroerende zaak vrij van beslagen en bepaalde andere beperkingen. In de praktijk wordt voor de inschrijving van de koop in de openbare registers ook wel de Duitse term 'Vormerkung' gebruikt. Soms wordt dit ook een vorm van 'kopersbeslag' genoemd.
Door de Vormerkung is de koper van een onroerende zaak beschermd tegen de rechtsfeiten die limitatief zijn opgesomd in art. 7:3 lid 3 BW. Een na de inschrijving van de koop door een derde gelegd beslag beklijft bijvoorbeeld op het verkochte niet. Ook maakt de Vormerkung het de verkoper onmogelijk het object te leveren aan een derde.
Gedurende de Vormerkung gelegde beslagen etc. zijn slechts relatief ongeldig. Als de Vormerkungsperiode van zes maanden afloopt en de zaak niet in die periode is overgedragen, houden beslagen etc. hun effect (art. 7:3 lid 4 BW).
Naast het belang van de koper, mag ook het belang van verkoper bij Vormerkung niet worden onderschat. Als sprake is van Vormerkung, is de verkoper in staat het verkochte registergoed te leveren vrij van beslagen en beperkingen van na de inschrijving van de koop.

2 Het gevolg van de inschrijving van de koop

Wanneer de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.