LOADING  
Fiscaal
Civiel

Vruchtgebruik algemeen (art. 3:201 - 3:211 BW)

Vruchtgebruik algemeen

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Vruchtgebruik Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2021
De redactie

1 Begrip vruchtgebruik

Het recht van vruchtgebruik is een beperkt recht met, net als alle andere beperkte rechten, een absoluut karakter. Vruchtgebruik is te onderscheiden van andere beperkte rechten doordat het een absoluut recht op het gebruik én de vruchten van een goed van een ander geeft. Het absolute karakter betekent dat de vruchtgebruiker zijn recht behoudt zelfs als het goed van eigenaar wisselt, dit wordt ook wel ‘droit de suite’ of ‘zaaksgevolg’ genoemd. Tenzij het vruchtgebruik is gevestigd voor een bepaalde tijd, is het afhankelijk van het leven van de vruchtgebruiker. Dit betekent dat wanneer de vruchtgebruiker overlijdt, het vruchtgebruik eindigt. Als het vruchtgebruik voor bepaalde tijd is gevestigd, eindigt het vruchtgebruik op het overeengekomen tijdstip, of indien de vruchtgebruiker eerder overlijdt, op het tijdstip van overlijden. Vruchtgebruik kan ten behoeve van twee of meer personen worden gevestigd. In dat geval wast bij het overlijden van een van hen het genotsrecht aan bij de andere vruchtgebruiker(s) en eindigt het vruchtgebruik door het overlijden van de laatste vruchtgebruiker. Het gaat hierbij om een gezamenlijk vruchtgebruik, waarbij de vruchtgebruikers hun recht moeten delen. Het kan ook gaan om een opvolgend vruchtgebruik, waarbij de vruchtgebruikers na elkaar zijn gerechtigd tot het volledig vruchtgebruik.

Bij de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.