LOADING  
Fiscaal
Civiel

Rekening en verantwoording executeur (art. 4:151 BW)

Rekening en verantwoording executeur

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Executeur Mail a friend
Bijgewerkt tot 25 maart 2022
De redactie

Rekening en verantwoording (art. 4:151 BW)

Als de taak van de executeur met betrekking tot het beheer is geëindigd, dan moet hij rekening en verantwoording afleggen aan diegene(n) die na hem tot het beheer bevoegd is/zijn (art. 4:151 BW). Dat zullen meestal de erfgenamen zijn of een opvolgend executeur. Die rekening en verantwoording dient te geschieden op de wijze als voor bewindvoerders is bepaald (art. 4:161 BW). De testateur kan niet bepalen dat bij het einde van het beheer geen rekening en verantwoording behoeft te worden afgelegd.

De rekening en verantwoording ziet op de periode vanaf het moment van overlijden van de erflater tot het eindigen van het beheer door de executeur. Dit eindigen van het beheer hoeft niet samen te vallen met het eindigen van de executele. Door de executeur hoeft in principe geen rekening en verantwoording te worden afgelegd over de periode vóór het overlijden van de erflater
Zie ook de uitspraak van Rechtbank Rotterdam van 5 augustus 2020 (ECLI:NL:RBROT:2020:6916). In deze uitspraak waren de executeurs tijdens het leven van de erflater ook diens gevolmachtigden geweest. Zij waren naar het oordeel van de Rechtbank - in de onderhavige situatie - als gevolmachtigden met beheer wel rekening en verantwoording schuldig over de periode voorafgaand aan het overlijden waarin ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.