LOADING  
Fiscaal
Civiel

Peildatum ontbonden huwelijksgemeenschap (art. 1:99 BW)

Peildatum ontbonden huwelijksgemeenschap

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Echtscheiding, Gemeenschap van goederen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 oktober 2022
mr. dr. M.R. Kremer

1 Peildatum ontbonden huwelijksgemeenschap

Het moment van de ontbinding van de gemeenschap van goederen (art. 1:99 BW) bepaalt de omvang van de gemeenschap. De goederen behorend tot de ontbonden gemeenschap kunnen vervolgens worden verdeeld.

Als peildatum voor de waardering van de te verdelen goederen geldt in beginsel de datum van de toedeling, niet het moment van de leveringshandeling die na de toedeling is vereist (art. 3:186 lid 1 BW). Redelijkheid en billijkheid kunnen een afwijkende peildatum meebrengen. Een beroep op de redelijkheid en billijkheid werd niet gehonoreerd in een uitspraak van Hof Den Haag (8 december 2020, ECLI:NL:GHDHA:2020:2720). De woning van partijen werd 34 jaar na de ontbinding van de huwelijksgemeenschap alsnog verdeeld. De man deed een beroep op de redelijkheid en billijkheid en op rechtsverwerking. Volgens de man moet de datum van echtscheiding als peildatum voor de waardering gelden. Het Hof oordeelt dat het enkele tijdsverloop onvoldoende is voor een andere peildatum voor de waardering van de woning dan de datum van de feitelijke verdeling.

Partijen kunnen ook zelf een ander waarderingstijdstip afspreken, zie bijvoorbeeld Hoge Raad 17 april 1998, NJ 1999/550 (brondocument niet beschikbaar). In het geval de rechter de verdeling vaststelt, bepaalt de datum van de uitspraak de peildatum, zie Hoge Raad 22 september 2000, ECLI:NL:HR:2000:AA7205...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.