LOADING  
Fiscaal
Civiel

Juridische karakter van een erfdienstbaarheid (art. 5:71 BW)

Juridische karakter van een erfdienstbaarheid

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Erfdienstbaarheid Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 maart 2022
De redactie

1 Overdracht van de eigendom van het erf

Een erfdienstbaarheid is een beperkt zakelijk recht waarmee de eigendom vande eigenaar van het dienend erf mee is bezwaard. De eigenaar heeft het alomvattende gebruik van zijn perceel als eigenaar beperkt ten behoeve van de buurman.
Omdat de erfdienstbaarheid een beperkt recht is, blijven bij overdracht van het dienend erf aan een ander de beperkingen in het gebruik van het erf die voortvloeien uit de erfdienstbaarheid op de bezwaarde zaak rusten.
Gezien vanuit de positie van het heersende erf vormt de erfdienstbaarheid een afhankelijk recht (art. 3:7 jo. 3:82 BW). Het is gebonden aan de eigendom van het heersende erf. Wanneer het heersende erf van eigenaar verandert gaat de bevoegdheid die uit de erfdienstbaarheid voortvloeit automatisch mee over. Die bevoegdheid kan noch bij de vervreemder achterblijven, noch kan deze bevoegdheid los van de eigendom van het heersende erf worden overgedragen.

2 Inhoud van de last

Niet iedere verplichting kan in de vorm van een erfdienstbaarheid worden overeengekomen. De inhoud van de last (zoals de wet de verplichting aanduidt) die voortvloeit uit de erfdienstbaarheid, kan slechts zijn een verplichting om op, boven of onder een der beide erven iets te dulden of niet te doen (art. 5:71 BW). ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.