LOADING  
Fiscaal
Civiel

Einde van het opstalrecht (art. 5:105 BW)

Einde van het opstalrecht

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Opstal Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2021
mr. E.M. van Elst (VBC Notarissen)

1 Algemeen

De wet stelt dat bij het tenietgaan van het opstalrecht de eigendom van de opstallen van rechtswege overgaat op de eigenaar van de grond (art. 5:105 lid 1 BW). Door de overgang van rechtswege is in alle gevallen van eindigen van het opstalrecht (derhalve ook het eindigen van het hoofdrecht bij een afhankelijk opstalrecht) geen extra leveringshandeling noodzakelijk, waardoor enkel het bijwerken van de registratie in de openbare registers nog moet plaatsvinden.

2 Wegneemrecht

De opstalhouder heeft in beginsel tijdens het bestaan van het opstalrecht al de bevoegdheid om opstallen weg te nemen, ongeacht of deze onverplicht zijn aangebracht, dan wel zijn overgenomen van de eigenaar van de grond. De opstalhouder dient de zaak waar de opstal in, op of aan was bevestigd in de toestand terug te brengen zoals deze direct voorafgaand aan het plaatsen van de opstal was. Naast het herstel van beschadigingen door het wegnemen van de opstal lijkt ook normale slijtage van de zaak gedurende het bestaan van het opstalrecht daardoor voor rekening van de opstalhouder te komen. Toch zal slechts de (waarde)vermindering van de toestand als gevolg van het plaatsen en gebruik van de opstal de opstalhouder worden aangerekend.

In principe vervalt het wegneemrecht derhalve op het ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.