LOADING  
Fiscaal
Civiel

Bijzonderheden afwikkeling nalatenschap (art. 4:182 BW)

Bijzonderheden afwikkeling nalatenschap

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Afwikkeling en vereffening nalatenschap, Consignatiekas Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 maart 2022
De redactie

1 Inleiding

Wanneer iemand overlijdt, zal meestal als eerste worden gecontroleerd of de overledene een testament heeft gemaakt. Ook al heeft de overledene een testament gemaakt, dan is in veel gevallen niets geregeld voor de 'digitale' nalatenschap. De executeur of de erfgenamen moeten ook de digitale nalatenschap afwikkelen. Gebruikers van social media hebben verschillende opties om zaken omtrent hun digitale identiteit na hun overlijden te regelen.
Bij de afwikkeling van een nalatenschap is het soms ook een hele klus om uit te zoeken welke bankrekeningen de erflater aanhield. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in 2014 het digitale loket voor slapende tegoeden geopend, waardoor de boedelafwikkeling op dit punt soepeler kan verlopen.

2 Social media na overlijden

Een groot deel van de Nederlanders is actief met een of meerdere accountants op het internet. Denk aan Twitter, Facebook, LinkedIn of Instagram. De meeste gebruikers van social media denken niet na over wat er met hun accounts moet gebeuren wanneer zij overlijden. De nabestaanden staan dan voor deze beslissing. Om de nabestaanden te ontzien, is het verstandig als een gebruiker nadenkt over wat te doen met social media na zijn/haar overlijden. We maken tenslotte ook een testament met betrekking tot ons vermogen, waarom dan geen testament met betrekking tot ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.