LOADING  
Fiscaal
Civiel

Bedingen in de hypotheekakte (art. 3:264 - 3:267 BW)

Bedingen in de hypotheekakte

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Hypotheek Mail a friend
Bijgewerkt tot 30 december 2021
De redactie

1 Inleiding

In een hypotheekakte komen bedingen van verschillende aard voor.
In de eerste plaats de zogenaamde hypotheekbedingen, regels die ook verbindend zijn voor de rechtsopvolger van de hypotheekgever en voor eventuele huurders (of pachters) van het onderpand.
Daarnaast bevat de hypotheekakte andere afspraken ten aanzien van de verhouding hypotheekhouder – hypotheekgever, bijvoorbeeld de verplichting om het onderpand tegen brand te verzekeren. Deze bedingen gaan niet, althans niet automatisch, over op rechtsopvolgers van de hypotheekgever.
Tot slot kunnen in de akte bedingen zijn opgenomen die geen betrekking hebben op de zekerheid, dat wil zeggen de hypotheek, maar op de geldlening, zoals de rente, de periode waarbinnen de rente ongewijzigd blijft en de looptijd van de lening.

Daarnaast kent de wet nog de verplichting voor de hypotheekgever en iedere gebruiker van een woning de plicht mee te werken aan de bezichtiging van die woning als de executie eenmaal is aangezegd (art. 3:267a BW). Dit betreft echter geen hypotheekbeding maar geldt op grond van de wet. Voor andere onderpanden dan woningen geldt deze wettelijke verplichting niet. 

2 Huurbeding (art. 3:264 BW)

In de wet is een viertal bedingen geregeld. In art. 3:264 BW is het zogenaamde huurbeding opgenomen. De hypotheekgever kan door middel van een huurbeding worden beperkt:

  • in ...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.