LOADING  
Fiscaal
Civiel

Aansprakelijkheid vertegenwoordiger (art. 6:172 BW)

Aansprakelijkheid vertegenwoordiger

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 4 augustus 2021

Maakt een vertegenwoordiger fouten bij de uitoefening van de hem als zodanig toekomende bevoegdheden waardoor bij derden schade ontstaat, dan is ook de vertegenwoordigde daarvoor aansprakelijk op grond van art. 6:172 BW. Voor de aansprakelijkheid is vereist dat de vertegenwoordiger binnen zijn taakvervulling een onrechtmatige daad heeft begaan, die hem kan worden toegerekend. De bepaling wordt gezien als een aanvulling op de art. 6:162 BW tot en met 6:171 BW en betreft een aansprakelijkheid voor 'andermans' daad. Heeft de daad van de vertegenwoordiger te gelden als eigen daad van de vertegenwoordigde, dan is art. 6:162 BW van toepassing op de vertegenwoordigde. 

De aansprakelijkheid van art. 6:172 BW geldt voor alle vormen van vertegenwoordiging, dus zowel voor vertegenwoordiging die op een rechtshandeling berust (zoals volmacht bijvoorbeeld in een levenstestament) als voor wettelijke vertegenwoordiging (bijvoorbeeld door een voogd, curator, faillissementscurator of vereffenaar).

...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.