LOADING  
Fiscaal
Civiel

Huwelijksvermogensrecht internationaal (art. 10:27 - 10:59 BW)

Huwelijksvermogensrecht internationaal

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Internationaal familierecht Mail a friend
Bijgewerkt tot 23 maart 2022
mr. B.F.P. Lhoëst (Internationaal FamilieRecht Advies)

1 Europese Verordening huwelijksvermogensrecht

Met ingang van 29 januari 2019 zijn voor achttien staten van de Europese Unie twee verordeningen van toepassing; één betreffende het huwelijksvermogensstelsel (nr 2016/1103, hierna ook: HuwVO) en één betreffende de vermogensrechtelijke gevolgen van een geregistreerd partnerschap (nr 2016/1104). De parlementaire stukken van de Uitvoeringswet Verordening huwelijksvermogensstelsels en Verordening vermogensrechtelijke gevolgen geregistreerde partnerschappen (Kamerstukken 34795) zijn te raadplegen op het tabblad 'Kamerstukken'.

De beide verordeningen gelden in de volgende 18 EU-lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Hoofdregel van de verordeningen is, dat de echtgenoten/partners - binnen de in de verordeningen aangegeven grenzen - kunnen kiezen welk recht op de vermogensrechtelijke gevolgen van hun huwelijk of geregistreerd partnerschap van toepassing is.

1.1 Huwelijk

Ingeval van een huwelijk kunnen de echtgenoten kiezen voor het recht van de staat:

  • waar, op het tijdstip van de sluiting van de overeenkomst, zich de gewone verblijfplaats van een of beide echtgenoten of toekomstige echtgenoten bevindt, of
  • waarvan een van de echtgenoten of toekomstige echtgenoten op het tijdstip van sluiting van de overeenkomst de nationaliteit heeft.

Bij gebreke van een rechtskeuzeovereenkomst is op het huwelijksvermogensstelsel volgens de hoofdregel van toepassing het recht van de staat:

  • waar de echtgenoten na het huwelijk hun eerste gewone verblijfplaats hebben, ...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.