LOADING  
Fiscaal
Civiel

SBBI en schenkbelasting (art. 33 lid 13 SW)

SBBI en schenkbelasting

Mail a friend
Bijgewerkt tot 5 oktober 2016
mr. A.C.M. de Vries

Algemeen

Een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) is een instelling die in de eerste plaats is gericht op het particuliere belang, maar tegelijkertijd ook het sociaal belang dient. De wetgever acht de activiteiten van een SBBI maatschappelijk wenselijk, zodat in de Successiewet 1956 vrijstellingen zijn opgenomen voor verkrijgingen door een SBBI krachtens schenking.
 
Van schenkbelasting is vrijgesteld:
- hetgeen wordt verkregen door een SBBI, voor zover aan de verkrijging niet een opdracht is verbonden, welke aan de verkrijging het karakter ontneemt van te zijn gedaan in het sociaal belang (art. 33 sub 13 SW)
 
De Successiewet kent geen vrijstelling voor het geval iets wordt verkregen van een SBBI. Indien een SBBI schenkt aan een ANBI of aan een andere SBBI, dan is die verkrijging wel vrijgesteld.

...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegens?
Heeft u nog geen inloggegens dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.