LOADING  
Fiscaal
Civiel

Strafbare feiten (art. 68 - 69 AWR)

Strafbare feiten

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2021
De redactie

Algemeen

Art. 69 AWR is een strafrechtelijke bepaling waarbij voor bepaalde fiscale overtredingen een geldboete of een gevangenisstraf kan worden opgelegd.
Iemand is strafbaar op grond van art. 69 lid 1 AWR als hij opzettelijk niet of niet op tijd een bij de belastingwet geregelde belastingaangifte doet of een feit begaat als genoemd in art. 68 lid 1 onder a, b, d, e, f of g AWR
Lid 2 vindt toepassing als de belastingaangifte opzettelijk onjuist of onvolledig  is gebeurd of wanneer een feit is begaan als genoemd in art. 68 lid 1 onder c AWR. In strafzaken wordt lid 2 relatief veel gebruikt. 
Op grond van lid 3 kan iemand niet meer strafrechtelijk worden vervolgd indien hij alsnog juiste belastingaangifte doet of de juiste gegevens verstrekt. Dit kan echter alleen als hij redelijkerwijs nog niet kan vermoeden dat er opsporingsambtenaren zijn die met de onjuiste situatie bekend zijn.

In een uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden van 20 september 2017 (nr 21-005720-15, ECLI:NL:GHARL:2017:8224), is een notaris veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij art. 69 lid 2 AWR had overtreden. Het betrof de opzettelijk onjuiste aangifte van een woning in de aangifte van het recht op successie. In de aangifte was de woning aangegeven voor € 90.000, terwijl de WOZ-waarde ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.