LOADING  
Fiscaal
Civiel

Heffingsmaatstaf omzetbelasting (art. 8 Wet OB)

Heffingsmaatstaf omzetbelasting

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Maatstaf van heffing Mail a friend
Bijgewerkt tot 11 december 2020
De redactie

1 Inleiding

De maatstaf van heffing voor de omzetbelasting is de vergoeding (art. 8 lid 1 Wet OB). De vergoeding is het totale bedrag dat ter zake van de levering of de dienst in rekening wordt gebracht, de omzetbelasting daaronder niet begrepen. Als de vergoeding niet bestaat uit het betalen van een geldsom, is de vergoeding gelijk aan de waarde van de tegenprestatie. Indien ter zake van de levering of de dienst meer wordt voldaan dan hetgeen in rekening is gebracht, bestaat de heffingsmaatstaf uit hetgeen is voldaan (art. 8 lid 2 Wet OB).

2 No cure no pay

Ingeval sprake is van een 'no cure no pay'-regeling waarbij naast de betaling van een vast (laag) bedrag aanvullend een bedrag moet worden betaald (als percentage van het bereikte positieve resultaat), dan is ook over het achteraf ontvangen bedrag omzetbelasting verschuldigd. Rechtbank Gelderland (12 november 2018, nr AWB 17/2062, ECLI:NL:RBGEL:2018:4866) oordeelt dat het ontvangen bedrag bij winst tot de vergoeding voor de werkzaamheden behoort, omdat een rechtstreeks verband bestaat tussen de werkzaamheden en de ontvangst van het bedrag bij winst. De Rechtbank laat in het midden of dit mogelijk anders is indien naast de onzekere vergoeding bij winst geen andere vergoeding is overeengekomen. 

3 Beleidsbesluit 29 juni ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.