LOADING  
Fiscaal
Civiel

Gebouw, eerste ingebruikneming, erbij behorend terrein (art. 11 lid 5 Wet OB)

Gebouw, eerste ingebruikneming, erbij behorend terrein

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Appartementsrechten, Koop en levering onroerende zaken, Nieuwbouw, Bouwterrein Mail a friend
Bijgewerkt tot 22 september 2022
De redactie

1 Algemeen

De levering van een gebouw of een gedeelte van een gebouw en het erbij behorende terrein door een ondernemer uiterlijk twee jaar na de eerste ingebruikneming is op grond van art. 11 lid 1 onderdeel a onder 1 Wet OB van rechtswege belast met omzetbelasting. Anders gezegd, alle leveringen voor de eerste ingebruikneming van het gebouw en alle leveringen in de twee jaar na eerste ingebruikneming worden in de heffing van omzetbelasting betrokken. In art. 11 lid 5 Wet OB (tot 1 januari 2019: art. 11 lid 3 Wet OB) worden de begrippen gebouw, vervaardiging en erbij behorend terrein gedefinieerd.

2 Gebouw

Een gebouw wordt in art. 11 lid 5 onderdeel a Wet OB omschreven als ieder bouwwerk dat vast met de grond is verbonden. Denk hierbij aan huizen, kantoren, maar ook aan tunnels, bruggen, pleinen en atletiekbanen. Of iets een gebouw is, is afhankelijk van de feitelijke situatie. Het bewerken van een terrein met natuurlijke materialen, zoals het aanbrengen van glooiingen, het verrichten van werkzaamheden met het oog op het inzaaien van gras of het planten van bomen en struiken, zijn als zodanig geen werkzaamheden die ertoe leiden dat een bouwwerk ontstaat (HR 12 december 2014, ECLI:NL:HR:2014:3566, Golfbaan-arrest). Ook een bouwwerk onder de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.