LOADING  
Fiscaal
Civiel

Geautomatiseerde landelijke voorziening WOZ (art. 37aa Wet WOZ)

Geautomatiseerde landelijke voorziening WOZ

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 26 september 2022
De redactie

1 Landelijke voorziening WOZ

Per 1 oktober 2016 is de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) gewijzigd (Stb. 2015, 506). Vanaf die datum zijn WOZ-waarden raadpleegbaar via de landelijke voorziening WOZ (LV WOZ). In het register wordt de WOZ-waarde van onroerende zaken die hoofdzakelijk (70% of meer) tot woning dienen in combinatie met de bijbehorende adresgegevens openbaar gemaakt. De eigenaar van een woning ontvangt nog steeds het WOZ-taxatieverslag met enkele referentiepanden. Indien de eigenaar meer WOZ-waarden ter vergelijking van zijn eigen woning wil opvragen, kan hij kosteloos een beroep doen bij de LV WOZ om de WOZ-waarde van andere woningen op te vragen.

2 Verruiming van de openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen

De aanleiding voor de aanpassing van de wetgeving op het punt van openbaarheid van de WOZ-waarde was gelegen in de overtuiging van het kabinet dat een transparantere WOZ-waarde bijdraagt aan de acceptatie van de WOZ-waarde door burgers en leidt tot een verbetering van de kwaliteit van de WOZ-waarde. Met de realisatie van een landelijke voorziening WOZ kunnen burgers eenvoudig en laagdrempelig de WOZ-waarde van woningen opvragen bij één centraal punt. Via het register wordt alleen de WOZ-waarde openbaar gemaakt. Andere gegevens - zoals wie de eigenaar is of wat de ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.