LOADING  
Fiscaal
Civiel

Doorschuifregeling bij fusie of splitsing (art. 4.41 Wet IB 2001)

Doorschuifregeling bij fusie of splitsing

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Fusie, Splitsing, Bedrijfsopvolging, Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2), Doorschuifregelingen Mail a friend
Bijgewerkt tot 26 augustus 2021
De redactie

1 Algemeen

In het kader van een juridische fusie of splitsing gaat vermogen van een vennootschap waarin een aanmerkelijk belang wordt gehouden, van rechtswege over op een andere vennootschap (de verkrijgende vennootschap). In dat geval worden de houders van aanmerkelijkbelangaandelen en -winstbewijzen van rechtswege aandeelhouder en winstbewijshouder (hierna: aandeelhouder) in de verkrijgende vennootschap. Dit van rechtswege aandeelhouder worden, wordt aangemerkt als een vervreemding van de oorspronkelijke aanmerkelijkbelangaandelen respectievelijk aanmerkelijkbelangwinstbewijzen (art. 4.16 lid 1 onder d Wet IB 2001) en heeft in beginsel heffing van inkomstenbelasting over het vervreemdingsvoordeel tot gevolg.

In geval van een aandelenfusie worden aanmerkelijkbelangaandelen en -winstbewijzen in de overgenomen vennootschap geruild tegen aandelen en winstbewijzen in de overnemende vennootschap. De aandeelhouder (winstbewijshouder) vervreemdt zijn aandelen en winstbewijzen en krijgt hier aandelen en winstbewijzen in de overnemende vennootschap voor terug. Er is sprake van een vervreemding van aanmerkelijkbelangaandelen en -winstbewijzen waarbij in beginsel over het vervreemdingsvoordeel (overdrachtsprijs minus verkrijgingsprijs) afgerekend dient te worden (art. 4.12 Wet IB 2001). 

Art. 4.41 Wet IB 2001 creëert een doorschuifmogelijkheid voor aanmerkelijkbelanghouders voor vervreemdingsvoordelen die worden geconstateerd in het kader van een aandelenfusie als bedoeld in art. 3.55 Wet IB 2001, een juridische splitsing of een juridische fusie. Bij een aandelenfusie is het mogelijk om de belastingclaim door te schuiven ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.