LOADING  

Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen (box 3)

Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen (art. 5.1 Wet IB 2001)

Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen (box 3) Mail a friend
Bijgewerkt tot 29 november 2022
De redactie

1 Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Uit de rangorderegeling die geldt binnen de Wet inkomstenbelasting 2001 (art. 2.14 Wet IB 2001) volgt dat wanneer een vermogensbestanddeel dat inkomsten genereert niet wordt belast in box 1 of 2, dit vermogensbestanddeel forfaitair wordt belast in box 3. Om inkomsten die worden gegenereerd met vermogensbestanddelen te belasten in box 3 moet sprake zijn van normaal actief vermogensbeheer, ofwel hetgeen een reguliere belegger zou doen ter verkrijging van een normaal rendement. Wanneer sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer vallen de gegenereerde inkomsten al snel onder resultaat uit overige werkzaamheden dat wordt belast in box 1. Ook is het mogelijk dat de activiteiten worden aangemerkt als een onderneming en op die wijze in box 1 worden belast. Zie voor een voorbeeld Hof Den Haag 5 augustus 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:2627. Daarin oordeelde het Hof dat de werkzaamheden die werden verricht met betrekking tot vastgoed normaal actief vermogensbeheer te boven gingen en dat in casu de exploitatie van het vastgoed als het drijven van een onderneming in de zin van art. 3.4 Wet IB 2001 moeten worden aangemerkt. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep afgewezen onder verwijzing naar art. 81 RO. Een tegenovergesteld voorbeeld is een casus waarbij de verhuur van ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.