LOADING  

Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2)Fiscaal
Inkomstenbelasting

Overdrachtsprijs in termijnen en aanpassing overdrachtsprijs (art. 4.28 - 4.29 Wet IB 2001)

Overdrachtsprijs in termijnen en aanpassing overdrachtsprijs

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) Mail a friend
Bijgewerkt tot 11 oktober 2021
De redactie

1 Overdrachtsprijs in termijnen

Wanneer een overdrachtsprijs in termijnen wordt betaald en het aantal en de omvang van deze termijnen vaststaat, wordt de overdrachtsprijs  op de contante waarde van de termijnen gesteld. Staat het aantal termijnen niet vast of staat de omvang van elke termijn niet vast, dan wordt in eerste instantie op het moment van de vervreemding de overdrachtsprijs geschat (art. 4.28 lid 1 Wet IB 2001). Zodra in enig jaar het tot dan toe ontvangen totaalbedrag aan termijnen het geschatte bedrag overschrijdt, wordt het meerdere als extra vervreemdingsvoordeel in box 2 in aanmerking genomen. Eventuele in een later jaar nog ontvangen termijnen overschrijden volledig het eerder geschatte bedrag en worden derhalve voor het volle bedrag als vervreemdingsvoordeel in het betreffende jaar in aanmerking genomen (art. 4.28 lid 2 jo. art. 4.46 lid 4 eerste zin Wet IB 2001).
Overschrijden de in totaal ontvangen termijnen gedurende de looptijd het geschatte bedrag niet en staat na ontvangst van de laatste termijn vast dat in totaal minder is ontvangen dan het geschatte bedrag, dan wordt het verschil als negatief vervreemdingsvoordeel in aanmerking genomen in het jaar waarin de laatste termijn is genoten (art. 4.28 lid 3 jo. art. 4.46 lid 4 tweede zin ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.