LOADING  
Fiscaal
Civiel

Genotsrecht op AB-aandelen (art. 4.3 Wet IB 2001)

Genotsrecht op AB-aandelen

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2), Defiscalisering Mail a friend
Bijgewerkt tot 20 juli 2020
De redactie

1 Vruchtgebruik van aanmerkelijkbelangaandelen 

Een vruchtgebruiker van aanmerkelijkbelangaandelen wordt voor de aanmerkelijkbelangregeling gelijkgesteld met het zijn van aandeelhouder van aanmerkelijkbelangaandelen (art. 4.3 Wet IB 2001). Vruchtgebruik van aanmerkelijkbelangaandelen kan onder meer ontstaan op grond van een vruchtgebruiklegaat. Ten aanzien van dezelfde aandelen kunnen dus zowel de vruchtgebruiker als de hoofdgerechtigde/bloot eigenaar een aanmerkelijk belang hebben.

Een recht van vruchtgebruik op aanmerkelijkbelangaandelen wordt ieder jaar minder waard; het is immers afhankelijk van het leven van de vruchtgebruiker. De waardedaling van het recht van vruchtgebruik wordt echter om doelmatigheidsredenen niet jaarlijks in aanmerking genomen bij de vruchtgebruiker, maar pas bij de beëindiging van het vruchtgebruik of bij de vervreemding van het vruchtgebruik. Het overlijden van de vruchtgebruiker vormt een fictieve vervreemding van het aanmerkelijk belang (art. 4.16 lid 4 Wet IB 2001). Het vruchtgebruik heeft dan een waarde van nihil, zodat een verlies uit aanmerkelijk belang wordt geconstateerd bij de vruchtgebruiker ter grootte van het verschil tussen de verkrijgingsprijs van het vruchtgebruik en nihil.
Bij de hoofdgerechtigde wast de bloot eigendom/hoofdgerechtigdheid ter zake van de AB-aandelen aan tot volle eigendom zonder dat zijn verkrijgingsprijs wijzigt. Hierdoor ontstaat bij de hoofdgerechtigde een AB-claim over deze waardeaanwas.

2 Defiscalisering vruchtgebruik verkregen krachtens erfrecht?

In de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2012 (Tweede Kamer 33004, nr 5, p. 5-6) ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.