LOADING  
Fiscaal
Civiel

Eindejaarstips 2018

Eindejaarstips 2018

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Eindejaarstips Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 december 2021
De Redactie

1 Jaarlijks onbelast een bedrag aan eenieder schenken

Onder meer aan (klein)kinderen kan ieder jaar belastingvrij geld worden geschonken. De (klein)kinderen besparen daardoor later erfbelasting en de schenker verlaagt zijn of haar box 3-vermogen, behalve in geval van schenking aan minderjarige kinderen. Ouders dienen voor de box 3-heffing immers het aan hun minderjarige kinderen geschonken bedrag bij hun eigen vermogen in aanmerking te nemen. De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar per kind € 5.363. Wordt meer geschonken, dan moet de begiftigde (minstens) 10% schenkbelasting betalen. Voor schenkingen aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen bedraagt de vrijstelling € 2.147. De eenmalig verhoogde schenking aan (stief-, pleeg-)kinderen tussen 18 en 40 jaar bedraagt in 2018 € 25.731. Voor schenkingen voor een dure studie bedraagt de eenmalig verhoogde vrijstelling  € 53.602 en voor de eigen woning van het kind € 100.800.

2 Deel van overgangsrecht voor aanvullende eigenwoningschenkingen vervalt

Is in 2015 of 2016 door een kind voor het eerst gebruik gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling, dan kan in 2018 nog aanvullend een bedrag van maximaal € 47.198 worden geschonken voor besteding aan de eigen woning van het kind. Is eerder in de jaren 2010 t/m 2014 een beroep gedaan op de eenmalig verhoogde ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.