LOADING  

Aansprakelijkheid voor belastingenFiscaal
Invorderingswet

Beperking aansprakelijkheid erfgenamen (art. 48 Inv.)

Beperking aansprakelijkheid erfgenamen

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Aansprakelijkheid voor belastingen Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 augustus 2021
mr. R.D. de Jong

1 Algemeen

De erfgenamen die de nalatenschap aanvaarden, volgen de erflater bij zijn overlijden van rechtswege op in zijn voor overgang vatbare rechten. Wat betreft de schulden van de erflater worden de erfgenamen van rechtswege schuldenaar voor de schulden die niet met het overlijden van erflater teniet zijn gegaan (art. 4:182 BW). Dit brengt met zich dat de erfgenamen aansprakelijk worden voor belastingschulden van de erflater, behalve als de nalatenschap onder het voorrecht van boedelbeschrijving is aanvaard. In art. 48 Inv. wordt de omvang van de aansprakelijkheid van erfgenamen beperkt. De beperking geldt voor de volgende belastingschulden (art. 48 lid 1 Inv.):

  1. Navorderings- en naheffingsaanslagen die na het overlijden van de erflater worden vastgesteld;
  2. Bedragen waarvoor de erflater aansprakelijk is gesteld (via art. 49 Inv.) en die na het overlijden van de erflater worden vastgesteld. De beperking geldt zowel in de situatie dat de erflater voor zijn overlijden aansprakelijk wordt gesteld als wanneer de aansprakelijkstelling na diens overlijden geschiedt. Zie als voorbeeld Rechtbank Zeeland-West-Brabant 24 maart 2015, nr 14/2217, ECLI:NL:RBZWB:2015:1879, waarin de erflater na diens overlijden aansprakelijk werd gesteld voor de aanslag recht van schenking inzake een schenking aan een onbekende verkrijger.

De erfgenamen zijn niet aansprakelijk voor bedragen waarvoor de Belastingdienst de erflater na diens overlijden aansprakelijk stelt op basis van art. ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.