LOADING  
Fiscaal
Civiel

Navorderingsaanslag (art. 52 SW)

Navorderingsaanslag

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 10 november 2022
De redactie

Navordering van schenk- en erfbelasting bij reguliere en conserverende belastingaanslag

Aan een verkrijger krachtens schenking of erfrecht kan zowel een reguliere belastingaanslag als een conserverende belastingaanslag worden opgelegd. Dit zijn op grond van art. 37 lid 2 SW twee afzonderlijke belastingaanslagen. Indien de reguliere belastingaanslag wordt verlaagd, kan het zo zijn dat bij dezelfde verkrijger via een conserverende navorderingsaanslag moet worden nagevorderd. Dit is echter niet altijd mogelijk door het verstrijken van de daarvoor geldende termijn of doordat reeds een conserverende aanslag is opgelegd. Ook de omgekeerde situatie kan zich voordoen. Omdat onduidelijk was of navordering mogelijk was als reeds aan dezelfde verkrijger een reguliere of conserverende navorderingsaanslag was opgelegd, is per 1 januari 2018 in art. 52 SW opgenomen dat navordering ook mogelijk is indien een vermindering van een belastingaanslag bij dezelfde verkrijger moet leiden tot het opleggen van een reguliere of conserverende navorderingsaanslag.

Deze wijziging heeft onmiddellijke werking gekregen, zodat deze ook van toepassing is indien de vermindering voor 1 januari 2018 heeft plaatsgegevonden. Dit betekent volgens de Nota naar aanleiding van het verslag dat vanaf 1 januari 2018 een navorderingsaanslag kan worden opgelegd indien de vermindering van de andere belastingaanslag nog geen vijf jaar geleden heeft plaatsgevonden (TK 2017-18, 34786, nr 6...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.