LOADING  
Fiscaal
Civiel

Lijfrenterekening/ lijfrentebeleggingsrecht (art. 3.126a Wet IB 2001)

Lijfrenterekening/ lijfrentebeleggingsrecht

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Pensioen Mail a friend
Bijgewerkt tot 26 november 2021
De redactie

1 Algemeen

Sinds 2008 bestaat de mogelijkheid om ook bij banken of beleggingsinstellingen een lijfrente af te sluiten om individueel een oudedags- of nabestaandenvoorziening op te bouwen via een geblokkeerde spaarrekening bij een bank of een geblokkeerd beleggingsrecht bij een beheerder van een beleggingsinstelling. Hierdoor kunnen deze instellingen concurreren met verzekeringsmaatschappijen. Banken en beheerders van beleggingsinstellingen mogen geen verzekeringen aanbieden die afhankelijk zijn van het leven van een natuurlijk persoon, dat behoort tot het monopolie van de levensverzekeraars. Daarentegen mogen levensverzekeraars geen bancaire lijfrenten verkopen, dat is voorbehouden aan banken en beheerders van beleggingsinstellingen.
Sinds 1 januari 2017 behoren beleggingsondernemingen in de zin van art. 1:1 Wft ook tot de toegelaten aanbieders van fiscaal gefaciliteerde lijfrenteproducten. Hierdoor kan ook een lijfrentebeleggingsrekening worden geopend bij een beleggingsonderneming. In de Wft is een beleggingsonderneming gedefinieerd als 'degene die een beleggingsdienst verleent of een beleggingsactiviteit verricht'. In verband met deze uitbreiding is het begrip lijfrentespaarrekening in de Wet IB 2001 gewijzigd in lijfrenterekening. De term lijfrenterekening omvat de lijfrentespaarrekening en de lijfrentebeleggingsrekening.

Een lijfrente die is afgesloten bij een levensverzekeringsmaatschappij is een verzekeringslijfrente, terwijl een lijfrente die is afgesloten bij een bank, beleggingsonderneming of beleggingsinstelling in het spraakgebruik met de overkoepelende term ‘bancaire lijfrente’ wordt aangeduid.

Omdat een bancaire lijfrente in ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.