LOADING  
Fiscaal
Civiel

Internationale schenk- en erfbelasting (Internationale schenk- en erfbelasting)

Internationale schenk- en erfbelasting

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Internationaal familierecht, Ficties SW Mail a friend
Bijgewerkt tot 28 juni 2022

1 Inleiding

Als uitgangspunt voor de heffing van erfbelasting passen landen veelal één of meerdere van de volgende beginselen toe. Dit zijn: het woonplaatsbeginsel, het nationaliteitsbeginsel en het bronstaat- of situsbeginsel. Dubbele erfbelasting kan ontstaan bij een verschillende interpretatie van dezelfde grondslag, zoals het woonplaatsbeginsel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het hanteren van de woonplaatsfictie van art. 3 lid 1 SW, na emigratie van iemand met de Nederlandse nationaliteit naar een land dat heft op grond van het woonplaatsbeginsel. Daarnaast kan dubbele erfbelasting ontstaan bij een samenloop van deze beginselen. Bijvoorbeeld bij het overlijden van iemand die de Amerikaanse nationaliteit heeft en in Nederland woont, of bij het overlijden van iemand die in Nederland woont en een vakantiewoning in Frankrijk bezit. Het uitgangspunt voor de heffing van erfbelasting in Nederland is de woonplaats van de erflater, terwijl de Verenigde Staten van Amerika onder andere heft op grond van de nationaliteit van de erflater en het uitgangspunt voor de heffing van erfbelasting in Frankrijk is onder andere de in Frankrijk gelegen onroerende zaken. Voor het bronstaatbeginsel passen sommige landen afwijkende begrippen toe. Voor Nederland vallen hieronder slechts de in het buitenland gelegen ondernemingen, de in het buitenland gelegen onroerende zaken en ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.