LOADING  
Fiscaal
Civiel

Handel in valuta, effecten en andere waardepapieren (art. 11.1.i Wet OB)

Handel in valuta, effecten en andere waardepapieren

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Mail a friend
Bijgewerkt tot 15 juni 2022
De redactie

Algemeen

Handelingen met betrekking tot deviezen, betaalmiddelen, effecten en andere waardepapieren en het beheer van collectief vermogen zijn vrijgesteld van omzetbelasting (art. 11.1.i Wet OB). In de casus van de Hoge Raad van 7 december 2012 (nr 09/00760bis, ECLI:NL:HR:2012:BY5268) speelde de vraag of de bemiddelingsdiensten met betrekking tot de overdracht van aandelen in onroerendezaaklichamen zijn vrijgesteld van omzetbelasting. De Hoge Raad oordeelde dat bij de verkoop van een onroerende zaak door middel van een aandelentransactie de bemiddelingsdienst van een makelaar is vrijgesteld van omzetbelasting. Op grond van de Btw-richtlijn hebben lidstaten de mogelijkheid om de bemiddelingsdiensten bij een transactie van aandelen die recht geven op het eigendom of het genot van een onroerende zaak uit te sluiten van de vrijstelling.

Bij onroerendgoedtransacties moet worden beoordeeld of het betreft de levering van de onroerende zaak zelf dan wel van de aandelen van de vennootschap die de onroerende zaak houdt. De uiteindelijke juridische vormgeving van de transactie bepaalt de btw-behandeling van de bemiddeling. De bemiddeling bij de verkoop van de onroerende zaak is met btw belast, terwijl de bemiddeling bij de verkoop van de aandelen in de BV van btw is vrijgesteld.

...

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.