LOADING  
Fiscaal
Civiel

Commanditaire vennootschap (art. 19 - 21 WvK)

Commanditaire vennootschap

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Maatschap, Vennootschap onder firma Mail a friend
Bijgewerkt tot 24 februari 2021
De redactie

1 Inleiding

De commanditaire vennootschap (hierna: CV) is een bijzondere vorm van een maatschap en, indien er ten minste twee gewone (beherende) vennoten zijn, ook een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (hierna: VOF). Een CV kent naast een of meer gewone vennoten een of meer commanditaire vennoten ('geldschieters', zie art. 19 WvK). Zij worden ook aangeduid met 'commandieten' en ook met 'stille vennoten'. 

Omdat een VOF en CV bijzondere vormen van een maatschap betreffen, is het aan te bevelen het desbetreffende (deel)onderwerp in de Toelichting 'Maatschap' te raadplegen. Voor de onderwerpen met betrekking tot een CV die niet in dit onderdeel zijn vermeld (Inbreng, Voordeel, Gemeenschap, Beheer en gebruik van vermogen, Verdeling van de winst, Afgescheiden vermogen, Uittreden en Voortzettingsbedingen en vermogensbedingen), wordt verwezen naar het desbetreffende onderwerp in de Toelichting 'Maatschap'. Omdat op de samenwerking tussen de beherende vennoten van een CV de regels van de VOF van toepassing zijn, is het aan te bevelen de Toelichting 'VOF' eveneens te raadplegen.

Kenmerkend voor de commanditaire vennoot is dat hij vermogen heeft ingebracht in de CV en dat zijn aansprakelijkheid is beperkt tot dat ingebrachte vermogen (art. 20 lid 3 WvK). Zijn inbreng gaat behoren tot het vermogen van de CV.

Een commanditaire vennoot kan ook deelgenoot zijn in de goederenrechtelijke gemeenschap.

2 Commanditaire vennoot en beheerverbod

Voor ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.