Kennisbank voor het notariaat

Kwijtgescholden huurpenningen waren aan te merken als periodieke gift

X heeft een pand verhuurd aan Y, een stichting die beschikt over een ANBI-status. In een schenkingsovereenkomst tussen X en Y is vastgelegd dat over een periode van vijf jaren een deel van de verschuldigde huur wordt kwijtgescholden. De periodieke giften zijn vastgelegd in een akte van schenking bij de notaris. Hierin staat onder meer de volgende beëindigingsclausule:''Indien op redelijke gronden aangenomen mag worden dat de uitkeringen niet gebruikt worden voor het doel waartoe deze verstrekt worden, kan schenker bij aangetekend schrijven de uitkeringen beëindigen per direct.'' X heeft in haar aangiften ib/pvv over deze jaren jaarlijks een bedrag aan kwijtgescholden huur als periodieke gift in aftrek gebracht. In geschil is of de Inspecteur terecht de aftrek van de kwijtgescholden huurpenningen als periodieke giftenaftrek heeft geweigerd en terecht de bedragen als ''andere giften'' heeft aangemerkt.
De Rechtbank is van oordeel dat de beëindigingsclausule geen betekenis heeft voor de beoordeling van de vraag of sprake is van een periodieke gift. De door X aangegane schenkingsverplichting voldoet aan de wettelijke voorwaarden, waardoor de kwijtgescholden huurpenningen zijn aan te merken als periodieke gift. Voor zover de kwijtgescholdden huurpenningen de bedragen die als periodieke gift in aftrek kunnen worden gebracht overschrijden, moet het verschil als ''andere gift'' in aanmerking worden genomen.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Noord-Holland
Uitspraakdatum 24-12-2021
ECLI ECLI:NL:RBNHO:2021:12036
Zaaknummer HAA- 20/5280
Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Viditax (FutD), 5-1-2022
  • FutD 2022-0120 met annotatie van Fiscaal up to Date
  • V-N Vandaag 2022/47
  • NTFR 2022/404 met annotatie van mr. J.A.W. Vrolijks
  • NLF 2022/0196 met annotatie van Peter Jansen
  • V-N 2022/10.21.4
  • Vp-bulletin 2022/10 met annotatie van S.G.M.J. Rebbens, J.M.P. Tobben

X heeft een pand verhuurd aan Y, een stichting die beschikt over een ANBI-status. In een schenkingsovereenkomst tussen X en Y is vastgelegd dat over een periode van vijf jaren een deel van de verschuldigde huur wordt kwijtgescholden. De periodieke giften zijn vastgelegd in een akte van schenking bij de notaris. Hierin staat onder meer de volgende beëindigingsclausule:''Indien op redelijke gronden aangenomen mag worden dat de uitkeringen niet gebruikt worden voor het doel waartoe deze verst…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle