Kennisbank voor het notariaat

Geen geldige titel voor vestiging pandrecht in hypotheekakte

In een door X ondertekende hypotheekakte staat vermeld dat X tevens aan de bank een pandrecht verleent op roerende zaken. X stelt naar aanleiding hiervan een klacht in bij de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid). Zij stelt zich op het standpunt het pandrecht niet met de bank te zijn overeengekomen. X vordert dat een nieuwe hypotheekakte wordt opgesteld op kosten van de bank, waarin slechts het hypotheekrecht wordt opgenomen.
Kifid wijst de vordering van X toe. X heeft voorafgaande aan de ondertekening van de hypotheekakte bij de bank bezwaar gemaakt tegen de verpanding. Zij kan de verpanding dan ook ter discussie stellen.
Kifid oordeelt dat voor de uitleg of in de geldleningsovereenkomst tevens een pandrecht is overeengekomen, niet alleen de tekst van de overeenkomst van belang is, maar alle documentatie die bij het sluiten van de overeenkomst is ontvangen (zoals algemene voorwaarden). Volgens Kifid volgt uit deze documentatie dat X ten aanzien van de verpanding geen overeenkomst met de bank heeft gesloten, zodat een geldige titel voor vestiging van het pandrecht ontbreekt.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Geschillencommissie Financiële Dienstverlening
Uitspraakdatum 18-02-2019
ECLI -
Zaaknummer 2019-125
Bijzondere kenmerken -
Download
Vindplaatsen
Geen vindplaatsen gevonden

In een door X ondertekende hypotheekakte staat vermeld dat X tevens aan de bank een pandrecht verleent op roerende zaken. X stelt naar aanleiding hiervan een klacht in bij de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid). Zij stelt zich op het standpunt het pandrecht niet met de bank te zijn overeengekomen. X vordert dat een nieuwe hypotheekakte wordt opgesteld op kosten van de bank, waarin slechts het hypotheekrecht wordt opgenomen. Kifid wijst de vordering van X toe. X heeft voo…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle