Kennisbank voor het notariaat

Beheersmaatregel vanwege overlijdensuitkering in nog niet aanvaarde nalatenschap

Een minderjarig kind heeft op grond van art. 7:674 BW recht op een overlijdensuitkering van de werkgever waar zijn moeder tot haar overlijden in dienst was. De overlijdensuitkering is door de werkgever naar de bankrekening van moeder overgemaakt, waardoor de uitkering in de nalatenschap van moeder is gevallen.

De kantonrechter heeft op verzoek van de wettelijk vertegenwoordiger (X) van het minderjarig kind, een tijdelijke beheersmaatregel getroffen (art. 4:191 lid 2 BW). X kan op grond van deze tijdelijke beheersmaatregel de overlijdensuitkering uit de nalatenschap overmaken naar een bankrekening van de minderjarige met een BEM-clausule. Het beheer eindigt zodra het bedrag is overgemaakt. De omstandigheden dat de nalatenschap vermoedelijk negatief is en dat de erfgenamen waarschijnlijk zullen verwerpen, spelen hierbij een doorslaggevende rol.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Den Haag
Uitspraakdatum 01-03-2024
ECLI -
Zaaknummer 10835688 EJ VERZ 23-84775
Bijzondere kenmerken -
Download
Vindplaatsen
Geen vindplaatsen gevonden

Een minderjarig kind heeft op grond van art. 7:674 BW recht op een overlijdensuitkering van de werkgever waar zijn moeder tot haar overlijden in dienst was. De overlijdensuitkering is door de werkgever naar de bankrekening van moeder overgemaakt, waardoor de uitkering in de nalatenschap van moeder is gevallen. De kantonrechter heeft op verzoek van de wettelijk vertegenwoordiger (X) van het minderjarig kind, een tijdelijke beheersmaatregel getroffen (art. 4:191 lid 2 BW). X kan op grond van deze…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle