Kennisbank voor het notariaat

Geen verrekening overdrachtsbelasting met naheffing omzetbelasting inzake levering percelen met restanten bebouwing

X BV verkoopt en levert verschillende percelen waarop zich restanten van bebouwing bevinden. Ter zake van de levering van de percelen is geen omzetbelasting in rekening gebracht maar wel overdrachtsbelasting afgedragen. De Inspecteur is van mening dat sprake is van een levering van bouwterreinen en legt naheffingsaanslagen omzetbelasting op.

In afwijking van de uitspraak van de Rechtbank oordeelt het Hof dat slechts ter zake van één perceel terecht omzetbelasting is nageheven. Met betrekking tot de levering van drie percelen met bijbehorende aandelen in een verharde mandelige weg concludeert het Hof dat elk perceel moet worden gezien als één onroerende zaak, niet zijnde een bouwterrein.

Voorts oordeelt het Hof (in lijn met de Rechtbank) dat X BV de ter zake van een perceel afgedragen overdrachtsbelasting die achteraf gezien ten onrechte is betaald en contractueel voor rekening van X BV is gekomen, niet in mindering kan brengen op de naheffingsaanslag omzetbelasting. Het wettelijke systeem voorziet er niet in dat een naheffingsaanslag omzetbelasting kan worden verminderd met ten onrechte betaalde overdrachtsbelasting.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Uitspraakdatum 30-04-2024
ECLI ECLI:NL:GHARL:2024:3005
Zaaknummer 22/67 en 22/68
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Viditax (FutD), 13-5-2024
  • Sdu Nieuws Belastingzaken 2024/532
  • V-N Vandaag 2024/1064
  • NLF 2024/1144
  • FutD 2024-1149

X BV verkoopt en levert verschillende percelen waarop zich restanten van bebouwing bevinden. Ter zake van de levering van de percelen is geen omzetbelasting in rekening gebracht maar wel overdrachtsbelasting afgedragen. De Inspecteur is van mening dat sprake is van een levering van bouwterreinen en legt naheffingsaanslagen omzetbelasting op.In afwijking van de uitspraak van de Rechtbank oordeelt het Hof dat slechts ter zake van één perceel terecht omzetbelasting is nageheven. Met…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle