Kennisbank voor het notariaat

Bedrijfsopvolgingsregeling Successiewet ook volgens Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet discriminatoir

Op 22 november 2013 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de Successiewet niet discriminatoir zijn. Ondanks deze uitspraak was de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht van mening dat nog immer sprake was van strijd met het discriminatieverbod zoals dat is vastgelegd in het EVRM en het Eerste protocol bij het EVRM. De stichting riep belastingplichtigen op om zich te verenigen en de gang naar het EHRM te maken.
Thans heeft het EHRM in zo''n zaak geoordeeld dat geen sprake is van discriminatie (evenals de Hoge Raad). De wetgever komt een ruime beoordelingsmarge toe. Het argument van de wetgever voor het gemaakte onderscheid dat de heffing van schenkings- en successierecht bij de verkrijging van ondernemingsvermogen niet mag leiden tot liquiditeitsproblemen waardoor de continuïteit van een onderneming in gevaar kan komen, is volgens het EHRM een rechtvaardiging voor het gemaakte onderscheid. Uit de praktijk blijkt dat de maatregel effectief is om liquiditeitsproblemen te voorkomen, zodat niet kan worden geoordeeld dat de maatregel onevenredig is.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Europese Hof voor de Rechten van de Mens
Uitspraakdatum 27-05-2014
ECLI -
Zaaknummer 18485/14
Bijzondere kenmerken -
Download
Vindplaatsen
Geen vindplaatsen gevonden

Op 22 november 2013 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de Successiewet niet discriminatoir zijn. Ondanks deze uitspraak was de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht van mening dat nog immer sprake was van strijd met het discriminatieverbod zoals dat is vastgelegd in het EVRM en het Eerste protocol bij het EVRM. De stichting riep belastingplichtigen op om zich te verenigen en de gang naar het EHRM te maken.Thans heeft het EHRM in zo''n zaak geoordeeld dat geen…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle

Gerelateerde wetstoelichtingen


Voorwaardelijke vrijstelling (art. 35b SW)