Kennisbank voor het notariaat

Geen overdrachtsbelasting verschuldigd door Duitse rechtspersoon over verkrijgingen door Sondervermögen

X is een naar Duits recht opgerichte Kapitalverwaltungsgesellschaft. In 2015 heeft X aandelen verkregen in vier Nederlandse onroerendezaakrechtspersonen. X heeft de aandelen gekocht namens een ''Sondervermögen'' (hierna: SV), wat naar Duits recht wordt aangemerkt als een afgescheiden vermogen zonder rechtspersoonlijkheid. Het SV belegt voor rekening en risico in onroerende zaken voor de deelnemers in het SV. 
In geschil is of X over de verkrijgingen van de aandelen in de onroerendezaakrechtspersonen in Nederland overdrachtsbelasting is verschuldigd. De Rechtbank oordeelt dat X geen belang heeft verkregen. In hoger beroep bevestigt het Hof de uitspraak van de Rechtbank. Uit de wetsgeschiedenis van de wijziging van art. 4 WBR leidt het Hof af dat de wetgever met de invoering van de term "belang" aan een materieel begrip heeft gedacht dat ziet op het daadwerkelijke belang dat direct of indirect wordt gehouden in een onroerendezaakrechtspersoon. De wetgever heeft bewust gekozen voor een begrip waarvan de invulling afhankelijk is van feiten en omstandigheden. X verkreeg de juridische eigendom van de aandelen voor rekening en risico van het SV maar kan als beheerder van het SV geen aanspraak kan maken op de opbrengsten van de aandelen. Uit de bepalingen van het SV volgt dat de aandelen in de onroerendezaakrechtspersonen niet tot het vermogen van X gaan behoren maar dat zij daarvan zijn afgezonderd. Hoewel X wel in strikt juridische zin eigenaar is van de aandelen, zijn die eigendomsrechten zo sterk beperkt dat naar het oordeel van het Hof niet kan worden gezegd dat X belang heeft bij de aandelen als bedoeld in art. 4 lid 3 letter b WBR. Het feit dat X het stemrecht kan uitoefenen brengt nog niet met zich mee dat X daarmee ook het belang heeft bij die aandelen. X houdt de aandelen slechts voor rekening en risico van het SV dat zelf geen aandeelhouder kan zijn omdat zij geen rechtspersoonlijkheid heeft. Degenen die daadwerkelijk het belang bij de aandelen hebben, zijn de participanten in het SV.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Uitspraakdatum 24-01-2020
ECLI ECLI:NL:GHSHE:2020:236
Zaaknummer 19/00138, 19/00139, 19/00140 en 19/00141
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Viditax (FutD), 27-02-2020
  • V-N Vandaag 2020/469
  • FutD 2020-0642
  • NLF 2020/0666 met annotatie van Yves Gassler
  • V-N 2020/18.1.6
  • NTFR 2020/983 met annotatie van Mr. D.C. Simonis

X is een naar Duits recht opgerichte Kapitalverwaltungsgesellschaft. In 2015 heeft X aandelen verkregen in vier Nederlandse onroerendezaakrechtspersonen. X heeft de aandelen gekocht namens een ''Sondervermögen'' (hierna: SV), wat naar Duits recht wordt aangemerkt als een afgescheiden vermogen zonder rechtspersoonlijkheid. Het SV belegt voor rekening en risico in onroerende zaken voor de deelnemers in het SV. In geschil is of X over de verkrijgingen van de aandelen in de onroerendezaak…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle

Gerelateerde wetstoelichtingen


Fictieve onroerende zaken (art. 4 WBR)