Kennisbank voor het notariaat

Vereffenaar benoemd op grond van art. 33 Europese Erfrechtverordening

Erflater E heeft de Duitse nationaliteit en zijn gewone verblijfplaats is in Nederland. De nalatenschap van E is onbeheerd. Hypotheekhouder H verzoekt de Rechtbank een vereffenaar te benoemen op grond van art. 33 Europese Erfrechtverordening (ErfVo, 650/2012) jo art. 4:204 lid 1 onderdeel b BW, zodat de woning van E op grond van art. 3:268 BW rechtsgeldig kan worden verkocht.
De Rechtbank overweegt dat het testament van E rechtsgeldig naar Duits recht is opgesteld, dat de thans bekende erfgenamen van E zijn nalatenschap hebben verworpen en ook niet is gebleken van een legataris die rechten heeft met betrekking tot de nalatenschap van E. Aangezien Duits erfrecht op de nalatenschap van toepassing is, verkrijgt de Duitse staat in beginsel zowel de aanspraak op het vermogen in Duitsland als in Nederland. Nederland kan op grond van art. 4:89 BW aanspraak maken op het vermogen gelegen in Nederland.
Volgens de Rechtbank volgt uit art. 33 ErfVo (650/2012) dat de toepasselijke erfwet niet verhindert dat de staat waar de goederen zich bevinden (Nederland) zijn rechten claimt op situsgoederen. Nu sprake is van een onbeheerde nalatenschap en voldoende is gebleken van een belang van H bij de benoeming van een vereffenaar, oordeelt de Rechtbank dat het verzoek tot benoeming van een vereffenaar kan worden toegewezen op grond van art. 33 ErfVo jo. art. 4:204 lid 1 onderdeel b BW.

Met dank aan advocaat mr. M. van der Meulen - SWG Advocaten voor toezending van deze beschikking.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Limburg
Uitspraakdatum 21-04-2021
ECLI -
Zaaknummer C/03/284559 / HA RK 20-232
Bijzondere kenmerken -
Download
Vindplaatsen
Geen vindplaatsen gevonden

Erflater E heeft de Duitse nationaliteit en zijn gewone verblijfplaats is in Nederland. De nalatenschap van E is onbeheerd. Hypotheekhouder H verzoekt de Rechtbank een vereffenaar te benoemen op grond van art. 33 Europese Erfrechtverordening (ErfVo, 650/2012) jo art. 4:204 lid 1 onderdeel b BW, zodat de woning van E op grond van art. 3:268 BW rechtsgeldig kan worden verkocht.De Rechtbank overweegt dat het testament van E rechtsgeldig…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle