Kennisbank voor het notariaat

Kantonrechter verleent goedkeuring waardoor nalatenschap door een van de vereffenaars zelfstandig kan worden vereffend

In een beneficiair aanvaarde nalatenschap zijn alle zes erfgenamen gezamenlijk vereffenaar. Eén van de zes erfgenamen reageert niet op het verzoek van de andere erfgenamen om in het kader van de vereffening volmacht aan een van hen te verlenen. De vereffening kan niet plaatsvinden doordat deze ene erfgenaam niet reageert waardoor achterstanden ontstaan in de voldoening van schulden, wat weer tot extra kosten leidt.
Uit art. 4:198 BW volgt dat de Kantonrechter kan bepalen dat de erfgenamen hun bevoegdheden als vereffenaars van de beneficiair aanvaarde nalatenschap niet tezamen behoeven uit te oefenen.
In casu keurt de Kantonrechter goed dat de bevoegdheden van de vereffenaars door een van de vereffenaars zelfstandig kunnen worden uitgeoefend.

Opmerking redactie
Via deze ‘laagdrempelige’ route langs de Kantonrechter kan een oplossing worden gevonden voor situaties waarin de vereffening niet kan plaatsvinden doordat een van de vereffenaars niet meewerkt.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Den Haag
Uitspraakdatum 17-11-2015
ECLI -
Zaaknummer 4488506 / 15-94659
Bijzondere kenmerken -
Download
Vindplaatsen
Geen vindplaatsen gevonden

In een beneficiair aanvaarde nalatenschap zijn alle zes erfgenamen gezamenlijk vereffenaar. Eén van de zes erfgenamen reageert niet op het verzoek van de andere erfgenamen om in het kader van de vereffening volmacht aan een van hen te verlenen. De vereffening kan niet plaatsvinden doordat deze ene erfgenaam niet reageert waardoor achterstanden ontstaan in de voldoening van schulden, wat weer tot extra kosten leidt.Uit art. 4:198 BW volgt dat de Kantonrechter kan bepalen dat de erfgenamen…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle