Kennisbank voor het notariaat

Gekozen erfpachtconstructie welke leidt tot fiscaal voordeel is geen fraus legis

M levert aan haar kinderen een perceel grond met daarop een woning. De koopsom wordt in eerste instantie schuldig gebleven maar later kwijtgescholden. Bij de verkoop heeft M voor zichzelf een recht van erfpacht en opstal bedongen. De canon bedraagt € 16.750 per jaar. M woont in de woning. In geschil is of de canon in aftrek kan worden gebracht als aftrekbare kosten eigen woning.
De Inspecteur stelt dat slechts recht op aftrek bestaat in situaties die identiek of vergelijkbaar zijn met situaties van gemeentelijke erfpacht.
De Rechtbank overweegt dat dit standpunt geen steun vindt in de wet of in het door de Inspecteur aangehaalde arrest (HR 10 oktober 2014, nr 13/02758, ECLI:NL:HR:2014:2927). De Hoge Raad oordeelt hier dat de maatstaf om de canon in aftrek te brengen, is of de canon niet alleen juridisch maar ook in economische zin betrekking heeft op de bevoegdheid de onroerende zaak te houden en te gebruiken. De Rechtbank oordeelt dat in dit geval dat de canon wel in aftrek kan worden gebracht omdat de canon betrekking heeft op de bevoegdheid de onroerende zaak te houden en te gebruiken. Het standpunt van de Inspecteur dat M voor de erfpachtconstructie belastingbesparing als doorslaggevende reden had, acht de Rechtbank niet bewezen. Het feit dat de erfpachtconstructie heeft geleid tot fiscaal voordeel is onvoldoende voor fraus legis. Het staat M vrij te kiezen voor de constructie die de minste belasting met zich meebrengt. De erfpachtcanon is volledig aftrekbaar.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Uitspraakdatum 28-08-2015
ECLI ECLI:NL:RBZWB:2015:5951
Zaaknummer AWB - 14 _ 3734
Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • V-N Vandaag 2015/2244
  • V-N 2015/55.3.3
  • Belastingadvies 2015/23.5
  • RN 2016/8
  • FutD 2015-2576 met annotatie van Fiscaal up to Date
  • NTFR 2015/3125 met annotatie van Mr. A.J.M. Arends

M levert aan haar kinderen een perceel grond met daarop een woning. De koopsom wordt in eerste instantie schuldig gebleven maar later kwijtgescholden. Bij de verkoop heeft M voor zichzelf een recht van erfpacht en opstal bedongen. De canon bedraagt € 16.750 per jaar. M woont in de woning. In geschil is of de canon in aftrek kan worden gebracht als aftrekbare kosten eigen woning.De Inspecteur stelt dat slechts recht op aftrek bestaat in situaties die identiek of vergelijkbaar…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle