Kennisbank voor het notariaat

Wijziging feiten en omstandigheden van belang bij uitleg van testament, ook als erflater daarop niet is vooruitgelopen

Erflater (E) heeft zijn vrouw (V) en zijn kinderen nagelaten. Vóór zijn huwelijk heeft E een testament opgesteld waarin zijn broer (B) tot enig erfgenaam is benoemd. V vordert een verklaring voor recht dat B geen rechten kan ontlenen aan het testament, omdat E de benoeming van B enkel heeft bedoeld voor het geval hij ten tijde van zijn overlijden geen echtgenoot en/of afstammelingen zou nalaten.

De Hoge Raad overweegt dat indien na het opmaken van een testament feiten en omstandigheden optreden waardoor de feitelijke verhoudingen niet langer aansluiten bij hetgeen de erflater kennelijk wenste te regelen, uitleg op zodanige manier kan geschieden dat het testament enkel geldt voor de situatie die bestond vóór het optreden van die latere feiten en omstandigheden. Hiervoor is niet vereist dat E in zijn testament op die feiten en omstandigheden is vooruitgelopen. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het Hof en verwijst de zaak door.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Hoge Raad
Uitspraakdatum 10-11-2023
ECLI ECLI:NL:HR:2023:1531
Zaaknummer 22/02144
Bijzondere kenmerken Cassatie
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Notamail 2023/260

Erflater (E) heeft zijn vrouw (V) en zijn kinderen nagelaten. Vóór zijn huwelijk heeft E een testament opgesteld waarin zijn broer (B) tot enig erfgenaam is benoemd. V vordert een verklaring voor recht dat B geen rechten kan ontlenen aan het testament, omdat E de benoeming van B enkel heeft bedoeld voor het geval hij ten tijde van zijn overlijden geen echtgenoot en/of afstammelingen zou nalaten.De Hoge Raad overweegt dat indien na het opmaken van een testament feiten en omstandigh…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle