Kennisbank voor het notariaat

Vermogen van stichting wordt meegenomen bij berekening legitieme portie

Erflaatster (E) heeft tijdens haar leven een stichting opgericht en daarin vermogen ingebracht. Bij testament heeft E een van haar kinderen, kind A, tot enig erfgenaam benoemd. In geschil is of het vermogen van de stichting moet worden opgeteld bij het vermogen van E in het kader van de berekening van de legitieme portie van legitimarissen.

Het Hof is van oordeel dat in dit geval bijzondere omstandigheden aanwezig zijn die rechtvaardigen dat het vermogen van de stichting wordt vereenzelvigd met het vermogen van E, omdat de oprichting van de stichting door erflaatster naar het oordeel van het Hof is aan te merken als een schijnhandeling.
Volgens het Hof blijkt uit correspondentie tussen E en kind A dat de stichting is opgericht om te voorkomen dat de legitimarissen aanspraak zouden kunnen maken op hun legitieme portie. Daarom moet het vermogen van de stichting worden toegerekend aan het vermogen van E en wordt het meegenomen bij de berekening van de legitieme portie.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Gerechtshof Den Haag
Uitspraakdatum 02-05-2023
ECLI ECLI:NL:GHDHA:2023:848
Zaaknummer 200.308.362/01
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Notamail 2023/108

Erflaatster (E) heeft tijdens haar leven een stichting opgericht en daarin vermogen ingebracht. Bij testament heeft E een van haar kinderen, kind A, tot enig erfgenaam benoemd. In geschil is of het vermogen van de stichting moet worden opgeteld bij het vermogen van E in het kader van de berekening van de legitieme portie van legitimarissen. Het Hof is van oordeel dat in dit geval bijzondere omstandigheden aanwezig zijn die rechtvaardigen dat het vermogen van de stichting wordt vereenzelvigd met…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle