Kennisbank voor het notariaat

Rechter wijst vordering tot wijziging van partneralimentatie tussen ex-samenwoners af

M en V zijn na het verbreken van hun samenwoonrelatie in een geschil geraakt over de vaststelling van partneralimentatie. Zij zijn in hun notariële samenlevingsovereenkomst een alimentatiebeding overeengekomen. De Rechtbank heeft vastgesteld dat M een alimentatieverplichting heeft jegens V. Thans vordert M - in een nieuwe procedure - een vermindering ex art. 1:401 BW van de door hem aan V te betalen onderhoudsbijdrage.
De Rechtbank stelt dat voor samenwoners geen wettelijke verplichting geldt om in elkaars levensonderhoud te voorzien, maar dit wel in een notariële samenlevingsovereenkomst kunnen overeenkomen. Omdat volgens de Hoge Raad (6 januari 1978, LJN: AB7156, brondocument niet beschikbaar) art. 1:401 BW alleen van toepassing is op regelingen met een op de wet gegronde verplichting tot levensonderhoud, is dit artikel niet op de onderhavige onderhoudsverplichting van toepassing. Dit zou anders zijn geweest indien M en V art. 1:401 BW uitdrukkelijk in hun samenlevingsovereenkomst van toepassing hadden verklaard. De verzochte wijziging is daarmee niet mogelijk, M had in de vorige procedure hoger beroep kunnen instellen tegen de hoogte van de alimentatieverplichting, maar dat heeft M nagelaten.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Uitspraakdatum 08-07-2015
ECLI ECLI:NL:RBZWB:2015:4426
Zaaknummer C/02/290983 / HA ZA 14-867
Bijzondere kenmerken Bodemzaak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • RFR 2015/130

M en V zijn na het verbreken van hun samenwoonrelatie in een geschil geraakt over de vaststelling van partneralimentatie. Zij zijn in hun notariële samenlevingsovereenkomst een alimentatiebeding overeengekomen. De Rechtbank heeft vastgesteld dat M een alimentatieverplichting heeft jegens V. Thans vordert M - in een nieuwe procedure - een vermindering ex art. 1:401 BW van de door hem aan V te betalen onderhoudsbijdrage.De Rechtbank stelt dat voor samenwoners geen wettelijke verplichting gel…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle