Kennisbank voor het notariaat

Geen mindering legitieme portie wegens verval legaat als gevolg van vervalbepaling

De Rechtbank oordeelt dat het aan K toegekende legaat niet in mindering komt op haar legitieme portie, omdat het legaat is vervallen. In het testament van E is opgenomen dat, indien een kind een beroep doet op zijn legitieme, het legaat van het desbetreffende kind vervalt.

Nu K enkel een beroep doet op de legitieme portie, komt het legaat automatisch te vervallen op grond van deze bepaling. K verkrijgt het legaat niet en de waarde daarvan komt daarom ook niet in mindering op de legitieme portie op grond van art. 4:71 BW. Art. 4:71 BW is alleen van toepassing bij een daadwerkelijke verkrijging krachtens erfrecht en niet bij de enkele toekenning van een legaat. Er is ook geen sprake van verwerping van het legaat als bedoeld in art. 4:73 BW. K heeft nooit aangegeven het legaat te verwerpen. Het legaat is vervallen op grond van de vervalbepaling in het testament van E.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Noord-Holland
Uitspraakdatum 31-05-2023
ECLI ECLI:NL:RBNHO:2023:4941
Zaaknummer C/15/337299 / HA ZA 23-122
Bijzondere kenmerken Bodemzaak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Notamail 2023/126

De Rechtbank oordeelt dat het aan K toegekende legaat niet in mindering komt op haar legitieme portie, omdat het legaat is vervallen. In het testament van E is opgenomen dat, indien een kind een beroep doet op zijn legitieme, het legaat van het desbetreffende kind vervalt. Nu K enkel een beroep doet op de legitieme portie, komt het legaat automatisch te vervallen op grond van deze bepaling. K verkrijgt het legaat niet en de waarde daarvan komt daarom ook niet in mindering op de legitieme portie…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle

Gerelateerde wetstoelichtingen


Legitieme portie (art. 4:63 - 4:92 BW)