Kennisbank voor het notariaat

Vrijstelling art. 15 lid 1 onder g WBR niet van toepassing vanwege aanvullende economische gerechtigheid woning

M en V hebben ieder de (onverdeelde) helft van de certificaten van een stichting. Aan deze stichting is een woning geleverd. In verband met deze aankoop heeft M aan V een renteloze geldlening verstrekt, waarbij wordt overeengekomen dat de vordering wordt geïndexeerd naar de waarde van de woning. M en V komen later zowel in een vaststellingsovereenkomst als hun samenlevingscontract overeen dat de vordering van M correspondeert met het economische belang van de helft van de certificaten in de woning van V. Bij de beëindiging van de samenleving worden de certificaten aan M toebedeeld.
De Rechtbank oordeelt dat de vrijstelling van art. 15 lid 1 onder g WBR niet van toepassing is, omdat M en V niet gerechtigd zijn tot de woning binnen de bandbreedte van 40%-60%. Voor de gerechtigheidsverdeling moet niet alleen worden gekeken naar de juridische gerechtigdheid, maar ook naar de economische gerechtigheid. M heeft vanwege de afspraken over de geldlening aan V een economische gerechtigheid verkregen van 25%, waardoor de totale gerechtigheid van M 75% bedraagt.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Noord-Holland
Uitspraakdatum 15-12-2023
ECLI ECLI:NL:RBNHO:2023:13170
Zaaknummer 22/4480
Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Viditax (FutD), 8-1-2024
  • Sdu Nieuws Belastingzaken 2024/32
  • Sdu Nieuws Belastingzaken 2024/35
  • FutD 2024-0138

M en V hebben ieder de (onverdeelde) helft van de certificaten van een stichting. Aan deze stichting is een woning geleverd. In verband met deze aankoop heeft M aan V een renteloze geldlening verstrekt, waarbij wordt overeengekomen dat de vordering wordt geïndexeerd naar de waarde van de woning. M en V komen later zowel in een vaststellingsovereenkomst als hun samenlevingscontract overeen dat de vordering van M correspondeert met het economische belang van de helft van de certificaten in…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle