LOADING  

Geldlening

Civiel
Boek 7 - Bijzondere overeenkomsten
Titel 2c - Geldlening
Boek 7A - Bijzondere overeenkomsten; vervolg
Titel 14 - Van verbruikleening


Geldlening (art. 7:129 - 7:129f BW)

Geldlening

Dit thema maakt onderdeel uit van de kennisdossiers: Draagplichtovereenkomst, Samengestelde gezinnen, Geldlening Mail a friend
Bijgewerkt tot 19 oktober 2020
mr. T.F.H. Reijnen

1 Inleiding

In het maatschappelijk verkeer speelt de geldleningsovereenkomst een zeer grote rol. Alleen al wanneer bedacht wordt dat bijna alle woningen waarvan particulieren eigenaar zijn, zijn gefinancierd met geleend geld, maakt de importantie van de geldlening duidelijk. Des te verbazingwekkender is dat de geldlening vóór 1 januari 2017 in het Burgerlijk Wetboek al bijna twee eeuwen lang zeer rudimentair geregeld was.
Dit is op 1 januari 2017 gewijzigd ten gevolge van de inwerkingtreding van de Wet consumentenkredietovereenkomsten, goederenkrediet en geldlening, als aanvulling op Boek 7 BW. De nieuwe regeling betreffende geldlening is opgenomen in Titel 7.2C BW, art. 7:129-129f BW.

2 Wettelijk uitgangspunt

In de wettelijke regeling zoals die sinds 1 januari 2017 geldt, is gebroken met de traditie van de reële overeenkomst, zoals die voorheen gold, art. 7A:1791 (oud) e.v. BW. Vanaf 1 januari 2017 is de geldlening een gewone obligatoire overeenkomst. De zeven nieuwe bepalingen in Boek 7 BW inzake geldlening zijn van regelend recht.

3 Definitie van geldlening

De overeenkomst van geldlening is de kredietovereenkomst waarbij de ene partij - de uitlener - zich verbindt aan de andere partij - de lener - een som geld te verstrekken en de lener zich verbindt aan de uitlener een overeenkomstige som geld terug ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.