LOADING  
Fiscaal
Civiel
Open in nieuw venster

Verlaagd tarief overdrachtsbelasting voor intern gesloopt kantoorpand dat wordt getransformeerd tot woningen

Terug
Instantie: Rechtbank Den Haag
Datum: 30-11-2017
ECLI: ECLI:NL:RBDHA:2017:15631
Zaaknummer: AWB - 17-2058
Notamail: 2017, nr 309
Samenvatting:

Aan A is een appartementsrecht overgedragen in een gebouw dat was gebouwd als kantoorgebouw. Tijdens de overdracht was een omgevingsvergunning voor woningbouw afgegeven, was het pand intern geheel gesloopt en waren de opbouwwerkzaamheden reeds begonnen. De Rechtbank moet de vraag beantwoorden of de onroerende zaak door de latere verbouwing op het moment van de verkrijging naar zijn aard voor bewoning is bestemd.
De Rechtbank overweegt dat ten tijde van de overdracht geen sprake meer was van een situatie waarin met niet meer dan beperkte aanpassingen het gebouw weer geschikt kon worden gemaakt voor een kantoorfunctie. Op dat moment bevond het gebouw zich in een staat waarvan niet kan worden geconcludeerd dat het zijn bestemming als kantoorpand had behouden, noch dat het naar zijn aard was bestemd voor bewoning. Daarom kent de Rechtbank doorslaggevende betekenis toe aan de eisen en/of beperkingen die voor (het gebruik van) de onroerende zaak voortvloeien uit publiekrechtelijke voorschriften. Op basis van de afgegeven omgevingsvergunning ten tijde van de overdracht oordeelt de Rechtbank vervolgens dat de onroerende zaak bestemd was voor bewoning en dat dus het tarief van 2% van toepassing is.

Gerelateerde thema's Tarief overdrachtsbelasting
Mail a friend

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.