LOADING  
Fiscaal
Civiel
Open in nieuw venster

Rentepercentage 9% over eigenwoninglening in familierelatie is onzakelijk

Terug
Instantie: Hof Den Haag
Datum: 06-08-2019
ECLI: ECLI:NL:GHDHA:2019:2213
Zaaknummer: BK-18/01013
Notamail: 2019, nr 192
Samenvatting:

De ouders van X lenen aan X een bedrag ter financiering van zijn eigen woning en komen een rentepercentage van 9% overeen. De betaalde rente geeft X in zijn aangifte inkomstenbelasting aan als aftrekbare kosten met betrekking tot zijn eigen woning. De Inspecteur stelt dat het rentepercentage van 9% onzakelijk hoog is en een rentepercentage van 4,5% in deze situatie redelijk is; het bovenmatige deel van de in aftrek gebrachte rente merkt de Inspecteur aan als een schenking aan de ouders.
Het Hof gaat mee in het standpunt van de Inspecteur en overweegt dat X niet aannemelijk heeft gemaakt dat de leningsovereenkomst met zijn ouders te vergelijken is met een persoonlijke lening zonder zekerheden of dat sprake is van een lening met een hoog risico, waarbij een hoog rentepercentage gerechtvaardigd is. Naar het oordeel van het Hof is het door de Inspecteur vastgestelde percentage van 4,5% redelijk.

Gerelateerde thema's Eigen woning
Eigenwoningschuld
Mail a friend

Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.
Voor (voltijd)studenten is een abonnement gratis.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.