LOADING  
Fiscaal
Civiel

Waardering onderneming (art. 21 lid 13 SW)

Waardering onderneming

Dit thema maakt onderdeel uit van het kennisdossier: Agrarisch recht Mail a friend
Bijgewerkt tot 1 januari 2020
De redactie

1 Algemeen

Art. 21 lid 12 en 13 SW geven bijzondere waarderingsregels voor de waardering van een onderneming.
Ingevolge art. 21 lid 12 SW wordt hetgeen in het economische verkeer als een eenheid pleegt te worden beschouwd, met inachtneming van die omstandigheid in aanmerking genomen. Dit geldt zowel voor ondernemingsvermogen als voor andere zaken die in het economische verkeer als eenheid worden beschouwd.
Art. 21 lid 13 SW stelt dat de waarde van ondernemingsvermogen wordt bepaald alsof de onderneming wordt voortgezet (going concern waarde), tenzij de liquidatiewaarde hoger is. Deze waarderingsregels gelden voor zowel een IB-onderneming als aanmerkelijkbelangaandelen. In het vervallen besluit van 31 januari 2013 (nr BLKB2012/1221M, onderdeel 7.2) was opgenomen dat de waarde in het economische verkeer wordt vastgesteld met inbegrip van de overdraagbare goodwill. Niet voor overdracht vatbare goodwill blijft bij de waardering buiten beschouwing. Dit onderdeel van het besluit is gewijzigd bij besluit van 16 november 2015 (nr BLKB2015/1346M). In dit besluit is het standpunt met betrekking tot goodwill niet langer opgenomen. Waarom dit standpunt niet langer is opgenomen, is niet toegelicht. De redactie van Via Juridica neemt aan dat geen beleidswijziging is bedoeld.

2 Waarderingsmethoden

Een onderneming kan op verschillende methoden worden gewaardeerd. In de parlementaire toelichting is opgemerkt ...


Niet ingelogd - Welkom bij Via Juridica

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn. U kunt rechtsboven inloggen.

Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u dit document los kopen of een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een studentenabonnement gratis beschikbaar.

Gebruikers van Via Juridica

Hieronder treft u enkele notariskantoren aan die toegang hebben tot de inhoud van de databank Via Juridica. Als particulier kunt u bij deze kantoren terecht voor een antwoord op uw vragen.
Bent u notaris, heeft u een abonnement op Via Juridica en staat het logo van uw kantoor hier nog niet bij? Mail uw logo dan naar info@fbn.nl zodat wij deze kunnen plaatsen.